Temná laguna - Dübell, Richard, 1962- (Moba, 2003)
Historický román s kriminální zápletkou inspirovanou otázkou týrání dětí se odehrává během pěti dramatických dnů v barvitém prostředí Benátek roku 1478.Do Benátek na vrcholu jejich politické a obchodní moci přijíždí v roce 1478 německý obchodník, jenž při procházce labyrintem benátských uliček objeví v jednom z kanálů tělo mrtvého dítěte. Hrdina je člověk, který se nedá zastrašit a smrt malého chlapce ho nutí pátrat po vrazích, třebaže je pronásledován tajnou policií i neznámým nepřítelem. Umírají i další děti a obchodník proniká stále hlouběji do ponurého světa, ukrytého za zdmi honosných paláců, i za cenu toho, že sám sebe vystaví nebezpečí a přijde o všechen majetek i vše, na čem mu záleží. Z počátku nepatrná stopa hrdinu zavede do prostředí ovládaného podivnými rodinnými pouty a protichůdnými mocenskými zájmy, které si svou odvrácenou tvář potřebuje udržet v nejhlubší tajnosti, a tam také najde vraha bezbranných dětí. Napínavý děj plný ponurých tajemství a barvitá atmosféra středověkých Benátek se spojuje ve čtivé oddechové knížce.