Královna rebelů - Maxwell, Robin, 1948- (Klokan, 2004)
Historický román z konce 16. století vypráví vzájemně se prolínající příběh Alžběty I. a neohrožené irské korzárky a pašeračky zbraní.Alžběta I. je pomalu na konci svého života. Za svého panování se opírala o anglikánskou církev, novou šlechtu a obchodní kruhy, potlačila katolicko-feudální opozici, vystupovala proti puritánům. Za její vlády došlo ke konfliktu se Španělskem, který vyvrcholil porážkou španělského loďstva, ke kolonialismu a porobení Irska. A právě irská kolonie v čele s korzárkou a pašeračkou Grace se odmítá podrobit nadvládě anglikánské církve. Grace, která za celý svůj dlouhý život nebyla v Anglii ani jednou, se vydává na dlouhou cestu, aby stanula tváří v tvář panovnici.