Den pro Šakala - Forsyth, Frederick, 1938- (Světová literatura Lidových novin, 2005)
Píše se rok 1963. V Paříži vrcholí velkolepá oslava Dne osvobození. Všechny zraky se obracejí k limuzíně, v níž přijíždí prezident Charles de Gaulle. Kromě několika policistů nikdo ze statisícového davu netuší, že přes ozbrojené speciální hlídky pronikl nenápadný muž, který se skrývá za jedním z přísně střežených oken a čeká na vhodný okamžik, aby prezidenta zastřelil. Podaří se policistům profesionálního zabijáka, najatého plukovníkem Rodinem, šéfem teroristické organizace OAS, objevit včas? Kdo má skutečný zájem na prezidentově smrti? Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh, který byl rovněž úspěšně zfilmován, patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal - Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru.