Co ještě napsal život - Svobodová, Vlasta, 1927- (Práh, 2006)
Každý lidský osud v sobě nese něco z těchto protikladů. Každý je něčím výjimečným. Spojují je však obecné lidské vztahy a lidské vlastnosti. Odnepaměti základní vztah mezi rodičem a dítětem, mužem a ženou, mezi sourozenci navzájem. A do nich zasahuje a jim vládne láska. Velká, a vášnivá láska, která se při manželských rozchodech mění v nenávist a zlobu. Mateřská láska, z jejíž pevně sevřené náruče se nevymaní ani dospělý muž. Žárlivost, závist a nenasytnost zpřetrhají ta zdánlivě nejsilnější mezilidská pouta. Proč? Co nás k tomu vede? Odpověď najdeme všude kolem sebe, i v nás samotných, v příbězích, které píše život.