Žluté oči vedou domů - Pilátová, Markéta, 1973- (Torst, 2007)
Čtyři hrdinky románu jsou v situaci, kdy znovu začínají - v Praze a v Brazílii. Pokoušejí se dobrat toho, jak moc si historie zahrála s jejich životy a láskou. Kniha vypráví o pocitech emigrantů, kteří se vracejí na místa, odkud odešli, o zmatení jejich dětí a o hojivé síle nalezeného přátelství. Hrdinky románu žijí v divočině velkoměsta, chovají býky na pastvinách ohraničených džunglí a své kořeny se snaží najít v Čechách. Kniha zkoumá, nakolik je v dnešním světě důležité mít domov a někoho, kdo dokáže člověku naslouchat.