Trestný prapor útočí, aneb, Jak důstojnický trestný prapor došel do Berlina - Pyl'cyn, Aleksandr Vasil'jevič, 1923- (Military, 2008)
Paměti velitele trestné jednotky Rudé armády. Autorovy živé vzpomínky se soustřeďují na období 1944-1945, kdy se jako velitel čety trestného praporu pro důstojníky Rudé armády zúčastnil sovětské ofenzívy "Bagration" a operací na Visle a Odře ve východním Německu. Sovětské trestné jednotky se staly pověstnými a kolovaly o nich historky - o útocích neozbrojených trestanců proti německým kulometům - jež autor prožil na vlastní kůži. Jeho jednotka byla pověřována nejtěžšími a nejnebezpečnějšími úkoly a její ztráty se pohybovaly kolem 80 %. Kniha líčí hrůzy války, boj zblízka proti zoufale se bránícímu nepříteli, ale i milostné vzplanutí mezi mladým důstojníkem a statečnou ošetřovatelkou, která pod palbou zachraňovala životy vojáků, a jíž vděčí za život i autor. Autor vyniká v umění jak zpřístupnit detaily válečného života, hrdinství, přátelství, ale i zbabělost a zradu, a ukázat lidskou podstatu účastníků těchto jatek.