Život ve staletích. 12. století : lexikon historie - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Moba, 2009)
Život ve staletích je bohatě ilustrovaný vícedílný (má být 7 dílů) lexikon historie, který představuje život v českých zemích od doby knížecí až do konce feudalismu. Kniha se nezaměřuje na politické dějiny, jako většina podobných příruček, ale na životní styl v nejširším smyslu slova. Zvláštností je styl zpracování, neboť každému století je věnován jeden díl. To umožňuje popisovat proměny života ve všech vrstvách tehdejší společnosti přehledně ve vzájemných souvislostech. I když dílo vychází z dostupných historických pramenů a odráží současný stav poznání, nejde o učebnici. Autor, historik a současně oblíbený spisovatel historických románů, zde spojil odbornou erudici se svým vypravěčským uměním, a vytvořil tak ojedinělé dílo, které všem zájemcům přehledně a současně zajímavě přiblíží naše dějiny. Text doprovází řada unikátních fotografií, kreseb, plánků a ukázek z dobových pramenů.