Dáma v modrém hedvábí - Whitton, Hana, 1950- (Knižní klub, 2009)
Strhující umělecký i životní příběh Williama Morrise, jeho manželky Jane a přítele Danta Gabriela Rossettiho, básníka a malíře, autorka poznala při návštěvě půvabného sídla Kelmscott, ležícího nedaleko Oxfordu na břehu Temže. Tam žili a tvořili jeho protagonisté, tam také vrcholilo jejich milostné i umělecké drama.Morris a Rossetti, hlavní představitelé předního uměleckého hnutí viktoriánské Anglie, nazývaného Prerafaelitské bratrstvo, bývali blízkými přáteli. Rossetti oslňoval ohňostrojem barvitých tvůrčích nápadů, myšlenek i přístupů, Morris zase pracovitostí, pílí a vytrvalostí. Dobře se doplňovali - až do okamžiku, kdy do jejich životů vstoupila krásná Jane Burdenová, dcera podkoního a služky, kteří živořili na oxfordském předměstí.