Zapuzená královna : milostný a dobrodružný román z dávných českých dějin - Březinová, Anna, 1945- (Moba, 2009)
Přemysl byl velkou láskou princezny Adléty a rodu míšeňských Wettinů, která se za něj proti vůli svého otce markraběte Oty provdala a zřekla se veškerého dědictví. Jenže v okamžiku, kdy se Přemysl stává českým králem, zatouží po jiné ženě - sedmnáctileté temperamentní uherské princezně Konstancii. Adlétě nezbývá než svést v zájmu svých dětí i sebe samé rozhodující boj o svého manžela.