Percy Jackson. Zloděj blesku : chlapec - polobůh - hrdina - Riordan, Rick, 1964- (Percy Jackson, 2009)
Dvanáctiletého Percyho Jacksona čeká vyhazov ze školy a další trampoty. Najednou kolem něj začínají ožívat bytosti ze starých řeckých bájí. Z Percyho kamaráda se vyklube satyr a jeho otec je jedním z olympských bohů. Podezírají Percyho z krádeže blesku - mocné zbraně nejvyššího boha Dia. Percy a jeho přátelé mají jen 10 dní na to, aby blesk našli a vrátili, uklidnili náladu na Olympu a zabránili osudné válce bohů.