Co je evoluce : aktuální pohled na evoluční biologii - Mayr, Ernst, 1904-2005 (Galileo, 2009)
Ernst Mayr byl jako emeritní profesor Harvardovy univerzity po několik desetiletí doyenem světové evoluční biologie. Noviny The New York Times ho nazvaly Darwinem 20. století. Pro mnohé to nebyla nadsázka. Mayr výzkumy v terénu i teoreticky výrazně přispěl k moderní syntéze, kombinaci mendelovské genetiky a darwinovské evoluce přírodním výběrem. V knize Co je evoluce přístupně shrnul svůj pohled pro obecného čtenáře. První část věnoval důkazům proměn života na Zemi. Druhou typům a procesům evoluce. Třetí vzniku biologických druhů a rozmanitosti života. Čtvrtou a závěrečnou evoluci člověka.