Skřítci - Huygen, Wil, 1922-2009 (Grada Publishing, 2010)
Víte, že skřítek je vzhledem ke své velikosti sedmkrát silnější než člověk? Nebo že jeho čich je devatenáctkrát citlivější? Nebo že si skřítci při setkání nebo loučení navzájem třou nosy? Nebo že se skřítčicím rodí vždy dvojčata? Tyto a mnohé další fascinující detaily ze života skřítků najdete v této knize. Knihu překrásně ilustroval nizozemský malíř Rien Poortvliet. Ten a jeho přítel, vědec Wil Huygen, více než dvacet let zkoumali život a činnost skřítků a výsledky jejich výzkumu zcela vyvrátily omyly tradované v některých písních či zkazkách. V knize najdete nejdůležitější události z historie skřítků, dozvíte se o jejich hrdinských činech. Také o jejich lékařském umění, o domáckém průmyslu, o jejich neobyčejně důležité čepičce a o mnohém jiném. Tato kniha je milá, básnivá, napínavá a zábavná. Kniha Skřítci je opravdová potěcha pro oko, plná zábavného textu. Je určena celé rodině jako obrázková knížka dětem a ke čtení dospělým. A především učí, jak bychom si měli vážit přírody a rozumět jí.