Hrozba z vesmíru - Fanning, Kieran (Portál, 2009)
Sam a Líza díky svému strýčkovi Davovi, který pracuje ve výzkumném ústavu pro zkoumání mimozemských civilizací, dorazí za jeho doprovodu do tajné podzemní laboratoře, kde se dostanou na stopu záhadným bytostem. Tito obří brouci, zvaní Blatové, plánují zničení světa. Jejich předkové - kokrouči, záhadné bytosti podobné švábům, jim před dávnými věky zanechali plán na zničení zeměkoule. Sam s Lízou pronikají do tajemných šifer vetřelců a záchrana světa nakonec závisí jen na nich. Kniha je plná zajímavých rébusů a hádanek.