Dobrodružství Huckleberryho Finna - Twain, Mark, 1835-1910 (Grada, 2010)
Útěk se někdy jeví jako dobrý nápad... Vdova Douglasová dělá, co může, aby Huckleberryho Finna trochu zcivilizovala, ale nějak to nejde. Čisté šaty, chození do školy a denně připravené teplé jídlo mu připadají nudné a nezáživné. Aby si svůj život trochu zpestřil, připojí se Huck, jak mu všichni říkají, ke gangu lupičů Toma Sawyera. Když se jim ale nepodaří žádný únos ani přepadení a všechny to přestane bavit, rozhodne se dát životu v teple druhou šanci. Chodí do školy a hledí si svého... po nějakou dobu. Když se však z ničeho nic objeví jeho otec a začne dělat potíže, Huck se rozhodne, že má dost poklidného života a na voru se vypraví na opuštěný ostrov. Když tam dorazí, zjistí, že není jediný, kdo se tu rozhodl zůstat. Na své plavbě po řece Mississippi se setká se zloději, povodní, která přinese překvapení, lupiči, přestřelkami, podvodníky a rodinnými spory. Po všem tom dobrodružství si Huck nakonec přeje, aby byl zase zpátky doma, stýská se mu po teplém jídle a vlastní posteli. Splní se mu jeho přání, nebo bude jeho dobrodružství pokračovat?