Jak se stal kozel zahradníkem - Pospíšilová, Zuzana, 1975- (Čtení pro prvňáčky, 2011)
Děti se v řeči setkávají s řadou metafor a přirovnání, jejichž význam a původ je někdy zjevný, někdy skrytý. Proč se říká ustrašený jako zajíc, tichý jako myš, šťastný jako blecha? Proč neudělat kozla zahradníkem? Nejen prvňáčci najdou odpověď v krátkých pohádkových příbězích, které jsou neoddělitelně spjaty s půvabnými ilustracemi Markéty Vydrové.