Cesty stěhovavých ptáků : atlas migrace ptáků celého světa - Elphick, Jonathan (Slovart, 2008)
Každoroční migrace miliard ptáků, překonávajících dokonce i vrcholky Himálaje a nebetyčné výšiny And, představuje jeden z největších divů světa. Bohatě ilustrovaná kniha nabízí počítačově vytvořené mapy tras, po nichž táhne více než 100 druhů ptáků ze severní i jižní polokoule. Mezinárodní tým odborníků popisuje každou z tras a přibližuje vše podstatné, co migraci jednotlivých druhů ovlivňuje. Doprovodné rámečky obsahují základní údaje o velikosti a hmotnosti ptáků i o délce jejich migrace. Podrobná úvodní část seznamuje se způsobem letu, navigací, potravním chováním i biologií ptáků, kteří jsou v dalších kapitolách roztříděni podle výskytu na jednotlivých světadílech.