Jedinečný nůž. - Pullman, Philip, 1946- (Jeho temné esence, 2007)
Druhá kniha fantasy trilogie o neobyčejných osudech dívky Lyry. V boji proti Vrahounům získává nečekaného spojence, dvanáctiletého Willa, který přichází z paraelního (tj. našeho) světa.Ten získává do svého držení fantastickou zbraň, jedinečný, neskutečně ostrý nůž, který je schopen rozříznout hranici mezi světy a otvírat tak mezi nimi nová okna - nové průchody. Za takovou moc však nejen Will, ale i další členové Lyřiny družiny musí zaplatit vysokou cenu: někteří z nich tu nejvyšší...