Hry III. - Ibsen, Henrik, 1828-1906 (Knihovna klasiků, 1958)
Třetí svazek vybraných spisů slavného norského spisovatele zahrnuje pět společenských dramat s hlavními jednotícími prvky: novým, bezprostředním pohledem na skutečnost a výmluvnou kritickou bojovností, jimiž Ibsen koncem minulého století "povolal moderní měšťáckou společnost před svůj soud". Hry úderně útočí na bujné politikaření, licoměrnost, prodejnost a prohnilou morálku této společnosti. V úvodu všímá si R. Kejzlar genezí motivů a záměrů jednotlivých her.