Smolař - Malamud, Bernard, 1914-1986 (Olympia, 1968)
Tento román známého amerického spisovatele je dramatickou psychologickou studií hráče - a není vůbec rozhodující, že jde v tomto případě o hráče baseballu, tak olíbeného na americkém kontinentu a tak málo známého u nás. Nikoli, v knize nejde o baseball, ale o lidský osud profíka Roye Hobbse a o jeho přirozený talent, který se však podivnou souhrou náhod uplatní až příliš pozdě, kdy už je náš hrdina ve věku, který znamená konec závodní činnosti.