Králův dluh - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Moba, 2012)
Píše se rok 1266 a český král Přemysl II. Otakar podporuje slabého císaře Richarda Cornwallského. Za to obdrží úřad, který spravuje císařovo jmění na východ od Rýna, a vzápětí se s jeho tichým souhlasem zmocní Chebska. Tamní měšťané s tím nesouhlasí, ale nemají sílu, aby tomu zabránili. Vytasí se však s listinou, podle které půjčilo jejich město českému králi obrovské množství peněz...