Vzkaz v láhvi : kriminální román - Adler-Olsen, Jussi, 1950- (Krimiromán, 2013)
Třetí kniha série Carl Morck.Na policejní stanici v zapadlém koutě Skotska stojí už dlouho na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánsky a znamená POMOC - a že vzkaz je napsán krví.Když se tahle podivná zpráva konečně dostane na stůl kriminálního komisaře Carla Morcka z oddělení Q, které se zabývá "odloženými případy zvláštní důležitosti", začnou se dít děsivé věci. Carl Morck a jeho kolegové - svérázný asistent blízkovýchodního původu Asad a drzá Rose - se ponoří do hrůzného případu sekt a unesených dětí, jejichž rodiče zmizení nikdy neohlásili. Proč? Čas se krátí a život dalších dvou dětí visí na vlásku...Vzkaz v láhvi získal v roce 2010 významné literární ocenění Skleněný klíč za nejlepší severský detektivní román (jeho dalšími laureáty jsou Jo Nesbo, Stieg Larsson a Henning Mankell). Tento román se také stal vítězem dánské Ceny čtenářů 2010. Knihy Jussiho Adlera-Olsena vycházejí v třiceti šesti jazycích. Jen v jeho rodném Dánsku se prodalo více než dva miliony výtisků a například v Německu prodej přesáhl tři a půl milionu knih.