Italské prázdniny - Werich, Jan, 1905-1980 (Československý spisovatel, 1960)
Vyprávění o cestě do Itálie není běžným cestopisem.Autor současně promlouvá k aktuálním otázkám současného světa, své vlastní země i k problémům obecně lidským.