Nevšední doteky dějin - Pacner, Karel, 1936- (Plus, 2014)
Kdy byl poprvé spatřen létající talíř? Víte, že ufománie byla zástěrkou pro projekty tajných služeb? Kde je Hitlerovala mrtvola? Byl vrah Johna Kennedyho loutkou KGB? Který z Čechů byl jako jediný u zrodu atomové bomby? Indiáni Navahové byli nejdokonalejší radisté za druhé světové války, jejich jazyku totiž nikdo na světě nerozuměl, nemuseli tedy používat tajné kódy. Stačilo najít pojmenování věcí, pro které neměli v navažštině výraz, a tak bojovému letounu říkali "kolibřík", vysílačce "tiše zpívající přenosná skříňka", "brambor" představoval ruční granát, "vejce" bomba a "želva" tank. Poutavé, někdy až neuvěřitelné příběhy 20. století, kterým, ač je to s podivem, historici nevěnovali zatím pozornost, objevil publicista a popularizátor vědy Karel Pacner.