Černá voda / stěžejní dílo severské detektivky ; přeložila a doslov napsala Dagmar Hartlová - Ekman, Kerstin, 1933- Ekmanová, Kerstin, 1933- (Argo, 2013)
V Černé vodě najdeme všechno, co od severské detektivky očekáváme, ale ještě něco navíc. Příroda nehostinných krajů na samém severu není jen drsná a nehostinná, ale i zpustošená místními lidmi, kteří s ní ztratili spojení, v honbě za ziskem. Švédský detektivní román neobyčejné síly. Mladá učitelka Annie se s dcerou vydává do lesní komuny, aby zde začaly nový život, vše jim však překazí dvě mrtvoly ve stanu. Základní text severského detektivního žánru se společenskými přesahy obdržel cenu August 1993 a Literární cenu severské rady 1994. Detektivní bestseller.