Karel IV. Královské sňatky Čtyři ženy otce vlasti - Kavka, František, 1920-2005 (XYZ, 2016)
Karel IV. jako manžel a otec, ale především vladař. Právě od tohoto poslání se odvíjela i volba jeho manželek a osudy jeho dcer a synů. Teprve v tomto propojení získává ženský svět, který Karla IV. obklopoval, své dějinné ocenění. Jako v zrcadle se v rodinném životě Karlově i životě jeho žen a dětí odrážejí pohnuté chvíle nejen české, ale i evropské historie.