Jane Eyre - Bronte, Charlotte, 1816-1855 (Klasické příběhy, 2004)
Jazyková úroveň - Mírně pokročilíRomán Jane Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se zde zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Román poprvé vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.Vy si Jane Eyrovou můžete přečíst ve zjednodušené verzi a zrcadlovém anglicko-českém vydání.