Příběhy - Jazairiová, Pavla, 1945- (Radioservis, 2016)
Nová kniha známé novinářky a cestovatelky Pavly Jazairiové zavádí čtenáře na tři kontinenty: do jihoamerické Kolumbie, do Indie a také do dvou evropských velkoměst, Paříže a Říma. Ve všech případech přináší osobní svědectví o tom, co utváří tamní životní styl - ať už jsou to dějiny, přírodní podmínky nebo společenské zvyklosti. Její reportáže jsou kolážemi postřehů, útržků rozhovorů, záznamů pořizovaných na místě i ověřených informací. Nepředkládá hotové soudy, vždy ponechá na čtenáři, jaký názor si vytvoří. Centrum kolumbijské narkomafie, záře i stíny velkoměsta Kalkaty, příběhy a báje, mystika indických klášterů, Řím ztrácející vlastní tvář pod náporem moderní turistiky... Střety zájmů, hodnot, lidských snů. Tak rozdílný, a přece jediný svět. Kniha je provázena fotografiemi Jiřího Hůly.