Benátky : literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu - Fiala, Václav, 1942- (Paseka, 2011)
Romantická scenérie Benátek a ohňostroj zábavy a dobrodružství po staletí přitahovaly umělce všech oborů, milence i dobrodruhy všeho druhu. Největší malíři, sochaři, hudebníci, zpěváci, divadelníci, spisovatelé a filmaři zde hledali uplatnění i inspiraci. V divadelním světě Benátek zažívali úspěch, štěstí i tragédie. Těmto viditelným i neviditelným stopám historie se věnuje další z literárních průvodců Václava Fialy. Vedle slavných Benátčanů, jako byli Tizian, Tintoretto, Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi či Giacomo Casanova, se tu setkáme s neméně zajímavými návštěvníky, s lordem Byronem, George Sandovou, Alfredem de Musset, Richardem Wagnerem, Rainerem Mariou Rilkem, Ernestem Hemingwayem, ale i s Čechy Karlem Čapkem, Janem Zrzavým, Janem Werichem a dalšími.