Nikola Šuhaj loupežník - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Československý spisovatel s.r.o., 2018)
Román se odehrává za 1. světové války ve vesnici Koločava v Zakarpatské Ukrajině. Hlavní postavou je Nikola Šuhaj, pudový a vášnivý mladík, vojenský zběh a zbojník. Kniha popisuje krásnou přírodu na Zakarpatské Rusi i nuzný život tamějších obyvatel. Autor zde dokázal mistrně spojit legendu a pohádkové motivy s realitou. Nikola je skutečná postava. Ivan Olbracht se s ním a jeho rodinou osobně setkal při své návštěvě Zakarpatské Rusi.