Úzkosti a jejich lidé - Backman, Fredrik, 1981- (Host, 2020)
Fredrik Backman, autor románu Muž jménem Ove, je zpět a s ním jeho zatím snad nejvtipnější kniha.Úzkosti a jejich lidé je naprosto bláznivá komedie o skupince rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Neúspěšný bankovní lupič se uvnitř zamkne s přehnaně nadšeným realitním makléřem, dvěma morousy závislými na nákupech v IKEA, jedním potměšilým multimilionářem, smutnou starou paní, ženou v pokročilém stadiu těhotenství, otravným chlápkem a králičí hlavou. Nakonec to lupič vzdá a všechny propustí, ale když pak dovnitř vpadne policie, byt je... prázdný. V následné sérii zmatených výslechů všichni vylíčí svou verzi událostí a před čtenářem vyvstane klasická detektivní záhada: Jak se lupiči podařilo utéct? Proč všichni tak zuří? A hlavně - co se to dnes se všemi děje?-----Vtip za vtipem. Jako byste na posezení spořádali celý schwarzwaldský dort.- Svenska DagbladetBackmanovy lidské komedie jsou působivé a dojemné; chytnou vás za srdce, protože na pozadí veškeré výřečnosti zrcadlí bolest z toho, že žijeme jako stíny těsně pod povrchem.- Göteborgs-Posten