Arsene Lupin kontra Sherlock Holmes - Leblanc, Maurice, 1864-1941 (Audioknihy (Tympanum, 2014)
Lupin je charismatickým rošťákem, ale zároveň i kultivovaným znalcem umění, vždy galantním k ženám, také však až nesnesitelně sebevědomým. K této nezapomenutelné figuře podsvětí Lenblanca inspiroval zločinec Alexandre Jacob (1897-1955) pocházející z Marseille. Střet a souboj dvou osobností je už sám o sobě pozoruhodný, ale příběh je navíc plný napětí. Jako červená nit se jím táhne vzácný modrý diamant. Neméně mnoho je v něm mužské cti i ctižádosti, dámského půvabu, intrik a překvapivých a nápaditých zvratů, prostě pravé a nefalšované napětí a dobrodružství. Nezanedbatelným faktorem je i lakonický a noblesní humor, který je pro postavu Arsena Lupina příznačný, což je přitažlivé v kontrastu s metodickým Holmesem a jeho železnou logikou a téměř zázračnou intuicí. Samotný děj audioknihy má dramatický spád a udržuje napětí od počátku do konce.