Rodinné povídky - Mornštajnová, Alena, 1963- (Česká povídka, 2019)
Antologie povídek nejlepších současných českých autorů, tentokrát na téma "rodina".Jiřina soudí, že muži jsou ubožáci a bylo by nejlepší obejít se úplně bez nich. Jenomže aby dosáhla toho, po čem nejvíce touží, muže potřebuje.Alice stav osamění pociťuje dost silně, ač je vdaná. A potom může být i obyčejná návštěva ZOO s dvěma dětmi tou nejtěžší věcí na světě.Vypravěčka třetí povídky vlastní potomstvo nemá, nicméně najednou se musí postarat o autismem postiženou holčičku. Dceru své sestry.Ani v rodině malé Emy tatínky nenajdeme, jak ten její, tak maminčin bydlí totiž stejně jako Ježíšek v nebi.U Svačinových je tomu přesně naopak, tam hraje prim pánské pohlaví. A rybaření.Tři muži jsou hlavními postavami také následující povídky a i oni berou své ratolesti na dovolenou. Dopadne to ovšem všelijak.Když Marii a Michalovi odjede dcera na týdenní gymnastické soustředění, najednou jako by nevěděli co s volným časem. Jeho hlavní náplň? No přece hlídat morče!Také Blanka osamí, byť z mnohem smutnějších důvodů. Ale její šaty, dlouho vězněné ve skříni, neprodleně chtějí na ples.