Cesta k rodinným kořenům, aneb, Praktická příručka občanské genealogie - Peterka, Josef, 1956- (Libri, 2006)
Autor rozebírá krok za krokem cestu zpátky po linii rodu. V úvodních kapitolách přináší cenné poučení o organizaci a účelu archivů, zabývá se administrativním rozdělením českých zemí od 16. století, problematikou matrik a matričních zápisů i dalších důležitých listin (křestní, oddací a úmrtní zápisy). Na závěr radí čtenáři, jak zpracovat výsledky bádání, případně založit rodinnou kroniku. Důležitou a obsáhlou částí příručky jsou přílohy - slovníček zkratek latinských, německých a staročeských slov i další potřebné slovníčky. Závěr publikace tvoří bibliografie, internetové adresy a obrazová příloha historických listin a zápisů.