Tibet - Novotný, Jan Hanz (CNC Books, 2023)
Dojet na kole z Prahy až do Tibetu je rozhodně výzva, ale také životní zážitek, kterému se nic nevyrovná. Honzovu cestu provázely strasti a komplikace, které by vás ani ve snu nenapadly, avšak také nepřeberné množství dechberoucích výhledů, nových barev, kulturních tradic a zvyklostí a lidských příběhů. Honza ujel skoro 10 000 kilometrů napříč pouštěmi, nejvyššími pohořími naší planety Kunlun Šan, Ťan-Šan, Pamír a Himálaj. Do Tibetu se dostal z nejméně přístupné západní strany po nejvýše položené silnici na světě č. 219, přesahující místy nadmořskou výšku 5 500 metrů. Projel dvanácti zeměmi a oblastmi jako Česko, Slovensko, Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Sin Tiang, Aksai Čin, Tibet a Nepál. Cestou potkával takřka výhradně místní lidi, se kterými se bavil o jejich životě a zaznamenal tak spoustu lidských osudů.