Lucemburská epopej. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Tympanum, s.r.o., 2023)
Lucemburská epopej začíná právě tam, kde končí autorova Přemyslovská epopej. V prvním díle Jan Lucemburský nastupuje na český trůn, na konci je pak smrt jeho syna Karla IV. Spisovatel a historik Vlastimil Vondruška líčí jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše. Oba významní panovníci však musí čelit snaze části české šlechty ochránit si stavovské výsady. Mocenské intriky a válečné scény jsou jen kamínkem v pestré mozaice zvané vrcholný středověk. Bez obyčejných lidí, jejich lásek a každodenních strastí by tento barvitý obraz nebyl úplný.