Kryštofe, hoď mi žlutou! - Mrkvičková, Iva, 1977- (Modrý slon (Meander), 2018)
Dědeček Jindřich je už zas dvanáctiletým klukem a spolu s Kryštofem a jeho kamarádkou Marikou se zapáleně účastní velké soutěže o nejoriginálnější stavbu z lega. Děda alias kluk Jindra jako velký fanda husitů navrhne, že by mohli vystavět obléhání města Tábora. A tak začíná napínavý příběh, ve kterém autorka Maji a Kima (Meander 2017, Zlatá stuha IBBY 2018; nominace v literární části) bravurně propojuje svět dětí a pra- rodičů, Tábor v něm doslova ožije svou husitskou historií i časy dědečkova mládí.