Vango - Fombelle, Timothée de, 1973- (OneHotBook, 2023)
Odjakživa se cítil nejlíp poblíž nebe. Jenže svět začal být nesnesitelně přízemní… Romantikové mladí duchem, těšte se! Nejvýřečnější Francouz dneška pro vás umotal klubko úkladů, do jehož středu skryl záhadu hrdinovy totožnosti v čase nelidských ideologií 30. let 20. století. Štvanec Vango pátrá, proč ho osud jako nemluvně vyplivl na skalnatý ostrůvek poblíž Sicílie a kdo byli jeho rodiče. Strhující, opulentní, ba přímo lahůdkově kolosální epopej vyprávěná ve stylu Fombellova krajana Dumase ukazuje, že i pod tlakem nacismu a bolševismu v Evropě vzklíčila vůle zúčtovat s neřády stejně jako v příběhu mstitele Monte Crista. Eskapádám nepolapitelného mladíka, jenž miluje osiřelou dívku Ethel a lezení ve výškách, asistují výdobytky tehdejší techniky v podobě vzducholodí, parovlaků a závodních aut. Vždyť ho taky honí nedovtipní policisté i horkokrevní Siciliáni, ve hře jsou piráti, poklad nezměrné ceny i zavilí Rusové, jako obvykle necivilizovaní až hrůza. Jak s tím vším souvisí Stalinova dcera a kam až může Vango ustoupit, aby si tváří v tvář morálním dilematům zachoval čest? A ubránil svobodu svou i druhých?